Cardiologie
Consulta lista noastra de servicii de mai jos si contacteza-ne pentru o programare.
SERVICII STANDARDIZATE
Consult cardiologic preanestezic
Obligatoriu pentru orice anestezie la pacientii cu boli cardiovasculare cunoscute sau in etate, atunci cand probabilitatea este mare. Riscul se evalueaza pe baza unor Ghiduri de practica si scoruri.
Consultul poate sa fie simplu, cu ECG sau insotit de ecocardiografie sau test de efort/ecografie de stress.
Evaluare cardiovasculara proceduri
Anumite proceduri medicale, cum ar fi cele stomatologice mai complexe pot necesita aviz cardiologic mai ales pentru pacientii care iau diverse medicamente, de exemplu anticoagulante. Rolul nostru este de a oferi pacientului cat mai multa siguranta in efectuarea procedurilor respective.
Aviz cardiologic pentru prelungirea permisului de conducere
Dupa evaluarea initiala in centrele acreditate pentru obtinerea avizului medical.
Aviz sport
Necesar pentru toti practicantii unui sport competitional. Cuprinde in forma simpla ECG, daca exista modificari sau alti factori de risc, atunci se impune efectuarea unui examen ecocardiografic, Holter sau test de effort ECG. Prin experienta acumulata si aplicarea normelor stabilite de Ghidul Societatii Europene de Cardiologie de evaluare cardiologica a sportivilor gasim solutii care sa incurajeze efectuarea activitatii fizice intr- o proportie cat mai mare in raport cu conditia patologica identificata.
Recoltare analize de laborator
Centrul nostru colaboreaza cu majoritatea laboratoarelor mari. In acest fel, in functie de patologia dumneavoastra, putem sa personalizam analizele recoltate. Ne adresam atat pacientilor clinicii cat si oricui doreste o evaluare anume de laborator. Prin medicii nostrii, in special cei din specialitatea medicina interna puteti obtine oricand un consult care completeze interpretarea datelor de laborator.
Aviz cardiologic scufundari
Necesar pentru pacientii care efectueaza scufundari profesionale sau recreationale.
SERVICII STRUCTURATE
IN FUNCTIE DE PATOLOGIE
Urmarire HTA
Aproximativ jumatate din populatia Romaniei peste 50 ani are hipertensiune arteriala. Depistarea acestui dezechilibru in functionarea aparatului circulator nu reprezinta o catastrofa daca sunt luate masuri adecvate si direct proportionale cu modificarile inregistrate. Pentru pacientii cu hipertensiune nou descoperita recomandam efectuarea unui set de investigatii ample, centrat pe monitorizarea atenta a valorilor tensiunii si adaptarea raspunsului. Punem accentul, pe langa medicatia optima, pe modificarea activa si acceptabila a stilului de viata. Stabilirea combinatiei optime de medicamente pare simpla, dar, in multe cazuri se dovedeste a fi un proces mai sinuos, mai ales datorita reactiilor adverse ale medicatiei sau lipsei de toleranta la valori tensionale scazute. Este dificil de oprit tendinta de a adauga noi medicamente antihipertensive, mai ales la cei cu evolutie lunga sau care se trateaza si pentru alte boli simultane cu hipertensiunea.
Principalul obiectiv il constituie prevenirea unor complicatii cu efecte deseori ireversibile, cum ar fi: atacul vascular cerebral si insuficienta cardiaca.
Dislipidemii
Studiile recente arata ca riscul cardiovascular este direct proportional cu numarul de ani de expunere deinmultit cu valoarea colesterolului “rau†(LDL). Corectarea acestuia la normal si mentinerea nivelului timp de 30 ani scade riscul cardiovascular cu peste 80%. Usor de spus, greu de facut, dar nu imposibil. Am acumulat o experienta vasta in ceea ce priveste scaderea riscului de evenimente cardiovasculare majore prin controlul displipidemiilor la nivel optim. Marea majoritate a pacientilor necesita o interventie farmacologica direct proportionala cu valoarea lipidelor si a riscului cardiovascular. Din fericire, progresele facute in ultimii 10 ani permit abordarea oricarui pacient, indiferent de nivelul lipidelor sau de diferitele intolerante fata de unii agenti farmacologici. Prin procedeul nostru de baza, ecografie cardiaca plus screening ateroscleroza carotidiana putem evalua, pentru un numar mare de pacienti care sunt consecintele unui eventual dezechilibru al lipidelor, precum si efectul medicatiei asupra placilor de aterom, pe o perioada lunga de timp. Dislipidemiile pot sa apara singure sau combinate cu alti factori de risc cardiovasculari. Abordarea simultana a acestor factori in sensul corectarii lor, scade foarte mult probabilitatea producerii unor evenimente majore (angina instabila, infarct miocardic, necesar stenturi sau operatii pe cord deschis).
Fibrilatia atriala
Potrivit conceptiei actuale fibrilatia atriala este mai mult decat o aritmie, este un semn de risc cardiovascular ridicat, care se asociaza cu numeroase alte conditii cum ar fi insuficienta cardiaca. Fibrilatia atriala este principalul factor de risc pentru atacul vascular cardioembolic.
Primul pas consta in diagnosticul fibrilatiei atriale. Poate sa fie facut cu un banal ECG sau, daca accesele sunt rare, cu ajutorul monitorizarii ECG conntinue, prelungite, pana la 7 zile. Evaluarea de repaus a functiei cardiace este extrem de importanta. Dupa stabilirea diagnosticului urmatorul pas consta in introducerea tratamentului anticoagulant folosind pentru majoritatea pacientilor solutii moderne, cu raport risc/beneficiu avantajos. Restaurarea ritmului sinusal sau controlul frecventei sunt extrem de importante si strategia de urmat trebuie stabilita in urma unei discutii cu medicul dvs.
Monitorizare coagulare
Pentru pacientii cu proteze metalice, fibrilatie atriala, accidente tromboembolice arteriale si venoase, cu trombofilii, monitorizarea atenta a coagularii este extrem de importanta. Prin recoltarea de sange si adaptarea prompta a dozei de anticoagulant va oferim certitudinea unei conduite de beneficiu maxim.
Cardiooncologie
Este o disciplina cardiologica suport pentru pacientii diagnosticati cu afectiuni oncologice. Obiectivul principal este de a oferi accesul prompt, coerent si continuu al pacientilor la diversele terapii antineoplazice. Cardiooncologia urmareste complicatiile tratamentului oncologic precum si cele determinate de afectiunile specifice. Principala complicatie a tratamenului poarta numele de cardiotoxicitate. Determinand functia cardiaca initial si dupa un anumit interval de la debutul tratamentului se poate diagnostica precoce aparitia disfunctiei ventriculare, urmata de masuri adecvate. A doua grupa importanta este reprezentata de complicatiile tromboembolice care afecteaza un numar important de pacienti cu diferite tipuri de cancer. Tratarea modificarilor ischemice si aritmice, preexistente sau aparute in timpul terapiei are particularitati care impun o atitudine speciala. Efectuarea investigatiilor cardiovasculare trebuie sa fie prompta pentru a nu intarzia efectuarea procedurilor medicale si chirurgicale oncologice.
Urmarire postinfarct
Monitorizarea corecta postinfarct necesita urmarea unei metodologii precise, care pleaca de la experienta medicilor clinicii care acumuleaza o vasta activitate in domeniu, atat de spital cat si ambulator. Obiectivul major este reprezentat de o supravietuire cat mai lunga fara alte evenimente si o capacitate de efort cat mai buna. Atingerea acestui obiectiv se face printr-o serie de masuri care tin de stilul de viata asociate cu o combinatie farmacologica optimizata. In cazul procesului de monitorizare se stabileste si momentul ideal pentru diferite interventii invazive diagnostice sau terapeutice.
Monitorizare insuficienta cardiaca
O boala redutabila, din pacate fatala si cu frecventa din ce in ce mai mare in populatie. Simptomele pot sa apara progresiv, cu intensitate scazuta si, de aceea, pot trece neobservate. pana in stadii avansate ale bolii. Cu ajutorul ecocardiografiei avansate se poate identifica precoce prezenta unui miocard – muschi cardiac- cu functionare ineficienta, precum si prezenta altor defecte structurale si functionale implicate in mecanismul bolii. Testarea functionala stabileste gradul de afectare, alaturi de investigatii biochimice – de laborator. Din fericire exista mai multe linii de tratament care maresc durata de supravietuire si calitatea vietii pacientilor cu insuficienta cardiaca. Decizia introducerii lor se face de catre medicul curant dupa cantarirea tuturor factorilor care intervin.
Boala venoasa
Afecteaza aproximativ jumatate din populatia adulta si este favorizata de un stil de viata neadecvat si factori genetici. In stadiile incipiente simptomatologia este mai usor de controlat. Prin ultrasonografie vasculara se poate preciza gradul de afectare a sistemului venos profund si/sau superficial
Boala arteriala periferica
Numita si arterita, este consecinta unor multipli factori de risc, in frunte cu fumatul si diabetul zaharat necontrolat. Depistarea precoce se face printr-un test simplu numit indice glezna -brat. Examenul ecografic periferic cu Doppler pune in evidenta locul stenozelor arteriale precum si consecintele asupra fluxului de sange. Masurile de modificare a stilului de viata alaturi de medicatia adecvata, in conditiile unui diagnostic precoce pot sa duca la evitarea unor interventii neplacute precum si a complicatiilor. Daca acestea sunt absolut necesare veti primi o indrumare prompta si completa.
Evaluare neinvaziva a starii de sanatate
Reprezinta o privire de ansamblu asupra sanatatii dumenavoastra printr- o serie de investigatii neinvazive, care pleaca in special de la ultrasonografie, Holter si testarea capactatii cardiopulmonare.